Tradycyjny sad

A w sadzie cicho…

6 marca odbył się w naszej szkole apel promujący projekt „Tradycyjny sad”. Na początku uczniowie z grupy Eko- sadownicy przybliżyli wszystkim założenia projektu i opowiedzieli dlaczego restytucja starych odmian drzew owocowych jest istotna.

Następnie Panowie Marcin Fujarowicz i Stanisław Jamrozik podzielili się z nami swoją wiedzą na temat rolnictwa i sadownictwa ekologicznego. Obaj Panowie wspierają nas w realizacji projektu „Tradycyjny sad”. Pan Stanisław Jamrozik jest specjalistą z zakresu uprawy owoców miękkich i sadownictwa, w tym metodami ekologicznymi. To wieloletni kierownik Sadowniczej Stacji Badawczo-Dydaktycznej katedry ogrodnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Doradca, agrotechnik, pracownik działu surowcowego firmy Bioconcept-Gardenia Sp. z o.o. i  Grupy Producentów Bio-Food Roztocze Sp. z o.o. Pan Marcin Fujarowicz jest rolnikiem. Wraz z żoną prowadzi gospodarstwo ekologiczne. Również jest pracownikiem Grupy Producentów Bio-Food Roztocze Sp. z o.o.

Kolejnym punktem naszej imprezy był Quiz dotyczący zagadnień poruszanych we wcześniejszych wystąpieniach uczniów i naszych ekspertów. Na koniec na wszystkich uczestników apelu czekała niespodzianka. Było to owocowe smoothie przygotowane przez pracowników Grupy Producentów Bio-Food Roztocze. Dodatkową atrakcją było to, że chętni mogli sami przygotować smoothie…pedałując na rowerze.


TS-3 napis

logo Tradycyjny sadFundacja-BOS-logo

Uczniowie naszej szkoły przystąpili do trzeciej edycji projektu „Tradycyjny sad”. Jest to ogólnopolski projekt edukacyjny organizowany przez Fundację Banku Ochrony Środowiska z myślą o zachowaniu różnorodności biologicznej Polski i zdrowiu społeczeństwa.

Projekt polega na poznaniu sadowniczego dziedzictwa polskich ziem i restytucji starych odmian drzew w formie szkolnego mini sadu składającego się z co najmniej 5 drzew sadzonych swobodnie na ogólnodostępnym terenie. W tym roku projekt zakłada zasadzenie śliw.

Śliwy, tak jak i jabłonie towarzyszyły człowiekowi od niepamiętnych czasów. Pierwsze ślady obecności śliw pochodzą z okresu neolitu, epoki brązu i żelaza. Uważa się, że prekursorami w uprawie śliw byli Grecy i Rzymianie. Pierwsze wzmianki w literaturze dotyczące śliw można znaleźć w dziełach Wirgiljusza i Pliniusza, a pierwsze opisy odmian pochodzą już z XVI wieku. Po koniec XIX wieku w Europie znanych było już około 400 odmian. Śliwki oprócz niewątpliwych walorów smakowych posiadują duże właściwości odżywcze. Są bardzo bogate w błonnik, szczególnie owoce suszone, które spowalniają wchłanianie cukru, co powoduje większe spalanie tłuszczu. Inną bardzo ważną zaletą śliwek jest to, że hamują wchłanianie przez organizm cholesterolu.

Oprócz cennego błonnika, śliwki zawierają również cukry, kwasy organiczne, sole mineralne: (potas – 19%, fosfor - 16%, wapń – 11%, magnez – 7,7%, siarka – 3,3% i śladowe ilości innych pierwiastków), garbniki i witaminy: A, B₁, B₂ i C. Oczywiście zawartość tych składników jest większa w owocach suszonych niż świeżych. Również ze względu na dość dużą zawartość potasu śliwki zaleca się osobom cierpiącym na nadciśnienie. Nadają się również do konserwowania wieprzowiny, dziczyzny i drobiu. Jednak największe zastosowanie owoce śliwek mają w przetwórstwie. (źródło: https://www.tradycyjnysad.pl/)

Stare odmiany drzew owocowych są bardziej odporne na choroby i szkodniki. Są mniej wymagające w uprawie niż odmiany przemysłowe i nie musza być wielokrotnie opryskiwane, zanim ich owoce trafią na nasze stoły. Te i wiele innych argumentów spowodowały, że uznaliśmy, iż projekt przyniesie korzyści nam i naszemu najbliższemu otoczeniu.

Nad projektem pracuje 10.osobowy zespół „Eko- sadownicy”: w składzie:  Bącal Karina, Cielęcy Liliana, Jamróz Weronika, Leja Kacper, Machaj Wiktoria, Mikołajek Jakub, Mikołajek Mają, Stęc Patrycja, Wencel Patrycja, Zajac Julia.

20grupasad