„Dobrze Jemy” to program skierowany do uczniów zerówek oraz klas I-III szkół podstawowych. Celem organizatora, czyli Fundacji Szkoła na Widelcu, jest przede wszystkim edukacja w zakresie prawidłowego i świadomego żywienia oraz zachęcenie najmłodszych do gotowania. Zajęcia odbywają się co miesiąc i mają charakter teoretyczny i praktyczny. Podczas warsztatów kulinarnych uczniowie dowiadują się, jak gotować nie tylko zdrowo, ale również smacznie.
W ramach programu 23 października 2020 r. w klasie III b – Zespoł Szkół w Zarzeczu odbyły się zajęcia „ Jesienna królowa – dynia”. Uczniowie mieli możliwość zdobycia wiadomości na temat walorów zdrowotnych i odżywczych dyni, z pomocą nauczyciela wykonali zupę krem z tego warzywa według otrzymanego wcześniej przepisu i zachowaniem wymagań sanitarnych związanych z pandemią. Na zakończenie odbyła się wspólna degustacja potrawy. Zupa – krem z dyni bardzo wszystkim smakowała!
Małgorzata Rochacka